Mistra Sport & Outdoors och Idrottslärarstämman

Mån 20 mars 2023 09:46

Snart går årets Idrottslärarstämma av stapeln i Falun och Mistra Sport and Outdoors är medarrangörer tillsammans med Högskolan Dalarna och Svenska Idrottsföreningen. 24-25 mars samlas verksamma idrottslärare för att få ta del av ny forskning som de kan ha nytta av i sitt arbete.

Idrottsutrustning uppradade på en gräsmatta
Foto: Shutterstock

Mistra Sport & Outdoors närvaro i stämman återspeglar programmet då flera workshops anknyter till hållbarhets- och miljöfrågor.

Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet och forskare i Mistra Sport & Outdoors, kommer att inledningstala med rubriken "Idrotten och miljöfrågan – en fråga för lärare?". Så här lyder beskrivningen:

Aktiviteter inom idrott och friluftsliv påverkar miljön. Det kan handla om transporter för att komma till idrottshallen eller för att komma till områden där det går bra att paddla eller campa. Men också den jackan vi köper för att inte bli blöta i skogen eller skorna vi behöver för att löpträna bättre. Att de stora mästerskapen sliter på miljön, det tänker nog många på. Hur ska vi kunna förändra miljöavtrycket? Och vad är idrottslärarens roll?

I programmet erbjuds även en workshop med titeln "Miljömässig hållbarhet i ämnet idrott och hälsa". Där får deltagarna en introduktion till kunskapsläget angående miljöfrågor i ämnet idrott och hälsa och en presentation av resultat från en ny studie inom området. De får också ta del av goda exempel från idrottslärare samt möjlighet att diskutera om och hur miljöfrågor kan ta sig uttryck i idrott och hälsa. 

– Mot bakgrund av de senaste årens intensiva debatt om miljöfrågor i samhället finns det ett stort behov av att utveckla detta perspektiv även inom ämnet idrott och hälsa, säger Erik Backman, docent i pedagogik vid Högskolan Dalarna och forskare i Mistra Sport & Outdoors.

Idrottslärarstämman riktar sig främst till verksamma idrottslärare, men är även öppen för deltagare som är intresserad av de föreläsningar och workshops som stämman erbjuder.

Idrottslärarstämman 2023

Sidan uppdaterades 2023-04-04