Göteborgsvarvet 2022: Deltagare önskar medalj och gratis kollektivtrafik

Mån 19 jun 2023 13:25

Under 2022 genomfördes en studie i samband med Göteborgsvarvet för att förstå vilka konsumtionsvanor deltagarna har. Studien fokuserar på tre olika områden och resultaten baseras på 1000 enkätsvar från Göteborgsvarvets deltagare.

Göteborgsvarvet tips för minskad miljjöpåverkan

Vad konsumerar löpare?

Jag studerade undersöktes vad deltagarna i Göteborgsvarvet hade konsumerat under det senaste året. Listan toppas av löparskor (67%), träningskläder (48%), kost- och energitillskott (29%) och elektroniska hjälpmedel (14%). Det mesta köps nytt, det är bara 1% av produkterna som köpts på andrahandsmarknaden.


Det finns i princip ingen andrahandsmarknad
JOHN ARMBRECHT

 

Forskaren John Armbrecht tillsammans med Erik Lundberg och Tommy Andersson
från Göteborgs Universitet har länge studerat evenemang.

Transporters miljöpåverkan vid evenemang

Resor till och från Göteborgsvarvet 2022 påverka miljön på olika sätt. John berättar att det finns en påtaglig skillnad mellan olika resesätt och dess miljöpåverkan. De 1% av deltagarna som flög till evenemanget står för hela 32% av de transportrelaterade utsläppen. De 37 % som reste med bil med förbränningsmotor står för 60% av utsläppen. De 22% som reste med tåg står däremot bara för 6% av utsläppen.

Medalj och gratis kollektivtrafik önskas av deltagarna

Deltagarna på Göteborgsvarvet 2022 tyckte inte att det var särskilt viktigt att få vattenflaska, buff eller en T-shirt i samband med evenemanget. Däremot uppgav mer än hälften (54,8%) av deltagarna att det var viktigt att få en medalj efter utfört lopp. Gratis kollektivtrafik stod också på 56,3% av deltagarnas önskelista.

Fortsatt forskning om konsumtionens orsakssamband

Varken miljöattityder, kön, ålder eller utbildningsnivå verkar påverka deltagarnas konsumtionsbeteende. Däremot kan individens löparintresse, träningsmängd och antal genomförda aktion påverka konsumtionen. Nu undersöker forskarna hur och om begreppet ”serious leisure” kan vara användbar för att förklara konsumtionssamband i kontexten av evenemang.

Lyssna på John Armbrecht när han berättar mer om deltagare och konsumtion

Inspelningen är från Mistra Sport & Outdoors-webbinariet "Hållbara evenemang"

 

Sidan uppdaterades 2023-06-21