Friforsk – en nationell kunskapsnod för friluftsliv

Fre 09 maj 2025 08:54

Ett av Mistra Sport & Outdoors mål är att verka för verksamhet som kan leva vidare efter programmets slut. Nu har arbetet med detta mynnat ut i ett förslag: Friforsk – en nationell kunskapsnod för friluftsliv.

En person promenerar i en gles skog. Personen syns från midjan och ner. Solen skiner.

En struktur som skulle kunna ta det momentum som programmet genererat vidare, och bygga på den kompetens, de relationer och de metoder som utvecklats – det var tanken med programmets tredje övergripande mål, att etablera ett nätverksbaserat center.

Arbetet med att konkretisera idén började med en utredning gjord av professor emeritus Klas Sandell, och fortsatte med dialoger, så väl inom programmet som med ett antal kärnintressenter: Svenskt Friluftsliv, Riksidrottsförbundet, Naturvårdsverket och Mittuniversitetet. Tanken med dialogerna var att identifiera behoven gällande kunskapsförsörjningen inom idrotten och friluftslivet, och se hur den tänkta strukturen skulle kunna passa in bland existerande verksamheter och aktörer. Resultatet av processen blev ett förlag på en nationell kunskapsnod för friluftsliv, Friforsk, som tematiskt både är bredare och smalare än Mistra Sport & Outdoors.

Vi låter programchef Peter Fredman berätta mer. Vad är egentligen Friforsk?

– Tanken är att Friforsk ska vara en central punkt där information och kunskap samlas, byts, bearbetas och sprids, ungefär på samma sätt som programmet har gjort. I programmet har vi varit noga med en god balans mellan idrott och friluftsliv, men när vi nu analyserar behovet av strukturer för framtida kunskapsproduktion och kunskapsvård så saknas den funktionen framför allt inom friluftslivet.  

Och vilken funktion pratar vi om då?

– Verksamheten ska bidra till att säkerställa en stabil och vetenskapligt förankrad kunskapsförsörjning, som främjar människors möjligheter att ägna sig åt friluftsliv och stödjer arbetet med att öka dess positiva och minska dess negativa effekter. Arbetet med miljömässig hållbarhet kommer att fortsätta som ett centralt tema, men behovet av kunskap är bredare än så. Precis som med Mistra Sport & Outdoors ska Friforsk finnas för både forskare och de som har behov av kunskap.

Så hur kommer kunskapsnoden att fungera?

– Friforsk är som en trebent pall, där benen, det vill säga uppgifterna, är att stödja produktionen av ny kunskap, vårda och tillgängliggöra existerande kunskap och sprida och kommunicera kunskap. Alla tre ben behövs för en stabil kunskapsförsörjning. I mycket handlar det om att arbeta vidare med de metoder som utvecklats och använts inom Mistra Sport & Outdoors, med samverkan mellan aktörer inom och kring sektorn. Det kan då handla om att ta programmets arbete med miljömässig hållbarhet vidare tillsammans med idrottens aktörer, men också en rad andra teman som står friluftslivet nära. Till exempel skogens sociala värden, folkhälsa, besöksförvaltning och naturens tillgänglighet.

Så ser idén ut, men vad återstår för att kunskapsnoden ska förverkligas?

– Nu när förslaget är klart inhämtar vi synpunkter från flera håll samtidigt som vi startar upp en diskussion för att hitta en långsiktig finansiering. Här nedan finns en länk till förslaget till Friforsk och vi tar tacksamt emot synpunkter. Det kommer att publiceras i Mistra Sport & Outdoors rapportserie senare i vår.

Läs förslaget och lämna synpunkter

Friforsk: Förslag

Skicka gärna in dina synpunkter till: daniel.wolf-watz@miun.se

Sidan uppdaterades 2025-05-09