Nationell
Under 2022 har gruppen fokuserat på tre aktiviteter:
1. Kunskapsöversyn
- Vi tar fram en kunskapsöversikt som olika aktörer kan vända sig till i frågor som rör idrotten och friluftslivets påverkan på mark och vatten. Den inkluderar både kunskap från forskning och empiriska erfarenheter från organisationerna i gruppen.
2. Ramverk/guide för bedömning av ekologisk påverkan
- Målet är att få fram något verktyg/konkret som gör att arrangörer, förvaltare och andra kan göra en översiktlig bedömning av ekologisk påverkan.
- Vi arbetar nu för att säkerställa resurser för att ta fram ett ramverk/guide, för att bedöma idrottens och friluftslivets påverkan på mark och vatten.
- Den nationella lärandegruppen bidrar med förslag till innehåll och upplägg, och kommer att fungera som bollplank under arbetet med sikte på att öka användbarheten.
3. Scenarioarbete
- Lärandegruppens huvudfokus under året har varit ett scenarioarbete om hur vi tror att efterfrågan på och önskemål om användning av mark och vatten kommer utvecklas utifrån ett idrotts- och frilutslivsperspektiv och hur de kan tänkas påverka planering och styrning mot ett hållbart nyttjande.
- Arbetet har sammanfattats i ett arbetsdokument som heter Mot en hållbar användning av mark och vatten för idrotts- och friluftslivet år 2030. Ett scenarioarbete. Tanken är att det ska bli en rapport i Mistra Sport & Outdoors rapportserie och spridas till berörda aktörer inom idrotten och friluftslivet.
- Återkoppling och vidareutveckling:
- Under senare delen av hösten hoppas lärandegruppen kunna samla in återkoppling på arbetsdokumentet från övriga deltagare inom Mistra Sport and Outdoors och efter det vidareutveckla arbetsmaterialet.
- Gruppens scenarioarbete har även legat till grund för en scenariovandring som inledde årets Tankesmedja för Friluftsliv. Syftet med vandringen var att ge deltagarna en tankeväckande start genom att de tillsammans fick uppleva och diskutera viktiga framtidsfrågor för friluftslivet. De olika händelserna och diskussionsfrågorna längs vägen var inspirerade av lärandegruppens scenarioarbete. Lärandegruppens arbetsdokument skall även skickas ut till Tankesmedjans alla deltagare med förhoppningen att få tillbaka återkoppling i syfte att vidareutveckla arbetetsmaterialet.
Kommunikation och sociala medier – längre fram.
- Hur kan kommunikation och sociala medier bidra till hållbar användning av mark och vatten utifrån ett idrotts- och frilutslivsperspektiv? Denna fråga har lägre prioritet, åtminstone inledningsvis.
Fjällandskapet
Samverkan: Lärandegruppen träffas för att informera och utbyta exempel och erfarenheter om utmaningar inom friluftsliv och sport i Jämtlandsfjällen. Vi hittar samarbeten, planerar och genomför delstudier.
Uppföljande kontakt med lärandegruppen och de olika representanterna i specifika frågor, bland annat kring material och upplägg kring datainsamling. Vid lärandegruppsmöten diskuteras resultaten och dess användbarhet för förvaltande myndigheter och organisationer.
Delstudier om turism och sportifiering av friluftsliv, exempel från organiserat friluftsliv och sportevenemang i naturmiljö:
- Fjällmaraton och dess påverkan på natur och lokalsamhälle. Vetenskaplig artikel skrivs under 2022 utifrån insamlat material.
- Tillståndsprocesser och bedömningar av evenemang i natur. Under hösten genomförs en innovationsworkshop tillsammans med Länsstyrelsen i Jämtlands län. Resultaten publiceras 2023.
Dessa studier genomförs tillsammans med temat Hållbara evenemang.
Delstudier om Jämtlandstriangeln och Vålådalen – om friluftsliv och dess miljöpåverkan:
Uppsatsen kommer även utgöra en del av en vetenskaplig artikel.
- Turismens och friluftslivets påverkan: överturism och intressekonflikter. En studie om utmaningar och ansvar.
- Friluftslivets miljöpåverkan i fjällen - en litteraturöversikt.
Delstudie om friluftsliv i strategi-och planeringsdokument:
- Hur beskrivs och hanteras friluftsliv och dess påverkan i kommuners översiktsplanering och i strategiska dokument på regional nivå? Textanalysen pågår under 2022
- Hur hanteras friluftsliv i praktiken? Intervjustudie under 2023.
Delstudie om motoriserat friluftsliv: miljöpåverkan, intressekonflikter, planering och förvaltning. Studie pågår under 2023.
Delstudie om vinterturism och snötillverkning - om miljöpåverkan och hur hantera dess miljöpåverkan, studien genomförs med tema 6.
Kustlandskapet
Lärandegrupp Kustlandskapet har jobbat med att identifiera utmaningar, samarbeten och intressanta fallstudier som kommer vara i fokus på västkusten 2022-2024. Fyra delstudier (nya empiriska forskningsstudier) pågår just nu:
- Studie av friluftslivets påverkan på kustmiljö, med särskilt fokus på hur detta beskrivs och diskuteras i lokala, regionala och nationella plandokument och förvaltningsplaner. Ett kandidatarbete har skrivits om detta och kommer utvecklas under 2022-2023.
- Studie av olika projekt på västkusten där man jobbar med/emot ett hållbart friluftsliv med fokus på att samla, beskriva och kommunicera exempel och erfarenheter. Detta arbete kommer pågå under 2023-2024.
- Studie av vandring och promenad som dagsturer i Göteborgsområdet, med fokus på utövarens förberedelser, planering och därefter genomförande. Under 2021-2022 samlades data in kring människors upplevelser av att vistas i tätortsnära naturområden. Från maj 2022 samlas data in kring människors erfarenheter av det som krävs inför att de tar sig ut i tätortsnära naturområden, med bland annat ett fokus på skillnader för bilresenärer och kollektivtrafikresenärer.
- Studie med fokus på att utveckla en ny fråga-svar funktion i Naturkartans app och på webben, med syfte att skapa och testa en kanal för kommunikation mellan användare, förvaltare och forskare. Arbetet har varit i gång sedan 2020 och förväntas avsluta 2024. Från och med sommaren 2022-2023 kommer funktionen testas i Naturkartans app och på webben.
Annat aktuellt som forskarna är involverade i (sommar 2022):
- Deltagande i PLANNORD-konferensen i Aalborg 26-28 augusti med fokus på att presentera lärdomar om friluftslivet under pandemin, med exempel från Sverige och Danmark.
- Deltagande i Västerhavsveckan 2022 i augusti med fokus på att presentera programmet och aktuellt studentarbete samt göra datainsamling.
- Deltagande på konferensen NGM2022 i Joensuu, Finland, 20-22 juni, med fokus på att presentera människors vandringsupplevelser av omgivning, växter och djur, i tätortsnära naturpräglade områden.
- Avslutad masteruppsats våren 2022: Pandemins effekt på friluftslivet bland unga vuxna – en jämförelse av Sverige och Mexiko.
- Kommande masteruppsats (2023) med fokus på paddlingens påverkan på kust – och havsmiljön.
Peri-Urban (stadsnära)
Lärandegruppen arbetar med utmaningar och möjligheter med ett ökat rekreativt användande av det stadsnära (peri-urbana) landskapet i Stockholmsregionen. Gruppen har valt att använda ett fallstudieområde i Järfälla kommun, Görvälns naturreservat med omgivande landskap, som karakteriseras av direkt och indirekt urbanisering. Området används som fond för att tillsammans utveckla en gemensam och konkret metod för hur flera olika intressen, med olika behov, kan samexistera på en plats och i ett område, samtidigt som ekologiska processer och funktioner bibehålls och stärks över tid.
Pågående och framtida studier och aktiviteter:
- (Nyaste nytt! (mars 2023):
Under våren pågår ett intensivt arbete i med att sammanställa en metodhandbok för det arbete som gjorts. Nästa steg för gruppen är att hitta områden för att testa och utveckla metoden.
Genom en serie workshops utvecklas och testas en samskapande metod och olika dialogverktyg, för att förstå och planera för mångfunktionellt nyttjande av stadsnära/peri-urbana grönområden (2022-2023)