Material och hållbar utrustning
I detta tema finns två övergripande forskningsspår:
- Förbättra förståelsen för miljöpåverkan av cirkulär ekonomi - generellt och för sport- och friluftsprodukter i synnerhet.
- Öka förståelsen för hur funktionalitet förändras över tid på sport- och friluftsprodukter samt göra det användbart vid försäljning av begagnade sport- och friluftsprodukter och inom livscykelanalys (LCA).
Det första forskningsområdet handlar om att utveckla ett ramverk för analys av cirkulära produktlivscykler samt att använda ramverket i samband med LCA (livscykelanalys) av cirkulära produktlivscykler med fokus på återanvändning av skaljackor.
Det andra forskningsområdet handlar om att studera teknisk och upplevd funktionalitet över tid (skaljacka), dels för användning inom LCA och dels för att främja skapande av verktyg och policy för att förlänga sport- och friluftsprodukters livslängder genom till exempel andrahandsförsäljning.
Bidraget från aktörerna i Lärandegruppen har så långt varit att bidra med produkter och material för testerna samt tankar och idéer kring ramverket för analys av cirkulära produktlivscykler, testning och provning. Planen inför hösten är att ha i oktober ha en heldagsworkshop med fokus på aktörernas erfarenheter och kunskap av miljö-/hållbarhetsmärkningar/-deklarationer. Detta som ett avstamp inför nästa steg att implementera forskningsresultaten.
Nyaste nytt! (mars 2023)
Under hösten 2022 genomfördes bl a en heldagsworkshop med fokus på aktörernas erfarenheter och kunskap av miljö-/hållbarhetsmärkningar/-deklarationer. Detta som ett avstamp inför nästa steg att implementera forskningsresultaten.
Resultatet av den forskning som bedrivs inom temat visar på att det finns en skillnad mellan skaljackors upplevda och uppmätta funktionalitet. Den av konsumenten upplevda funktionaliteten avtar snabbare över tid jämfört med den i lab uppmätta funktionaliteten av skaljackor. Begagnade skaljackor är helt enkelt bättre än vad konsumenter tror.
Som ett steg i att omsätta forskningsresultaten till innovation med samhällsnytta vill man göra en pilotstudie av en funktionalitetsmärkning för begagnade skaljackor. Tanken är att pilotstudien skulle kunna drivas av vår samverkanspartner Naturskyddsföreningen, eller en annan oberoende organisation som har god kunskap och erfarenhet av märkning som informationsstyrmedel. Pilotstudien är även tänkt att utföras i de tre secondhand-butiker (med inriktning på sport-och friluftsprodukter) som medverkat i forskningen kring de begagnade skaljackorna. För att skapa förutsättningar för en sådan pilotstudie har gruppen fått extra finansiering för en förstudie. Förstudien är tänkt att innehålla en kunskapsöversikt samt förberedelser inför pilotstart.
Kunskapsöversiktens syfte är att besvara frågor som:
- Vilka märkningar finns/finns det förslag på för begagnade produkter?
- Vilken information om begagnade produkter är önskvärd enligt konsumenter och återförsäljare?
- Hur skulle en märkning av begagnade skaljackor kunna vara utformad, innehålls- och utseendemässigt, för att vara effektiv?
Anläggningar och ytor
Forskargruppens huvuduppgift är att utvärdera miljöeffekten av idrottsanläggningar i Sverige. Under 2022/2023 kommer data att samlas in för att skapa en databas om idrottsanläggningars miljöeffekt, som inkluderar primärenergianvändning, utsläpp, vattenanvändning, med hänsyn till typ av idrottsaktiviteter, träningstimmar och antal deltagare.
Data kommer att samlas in från olika typer av idrottsanläggningar som gymnastikarenor, ishockeybanor, simbassänger, rackethallar och bollplaner. Data kommer också att samlas in från olika regioner och kommuner i Sverige från söder till norr, centralt till förort och från stad till landsbygd, i syfte att skapa en bra representation av alla idrottsanläggningar i Sverige. Databasen kommer att användas för att analysera utvecklingen av miljöpåverkan över tid, och för att föreslå möjliga åtgärder för att öka en hållbar utveckling inom idrottssektorn.
Syftet med projektet, som formulerats tillsammans med lärandegruppen, är att utvärdera miljöeffekten av idrottsanläggningar i Sverige och analysera möjliga åtgärder, som vi hoppas kan gynna kommunerna i att nå sina hållbarhetsmål.
Nyaste nytt! (mars 2023)
I slutet av februari hade Lärandegruppen sitt senaste möte.
Inriktningsbeslutet från det mötet är att låta forskningen fokusera på främst energianvändning/CO2-utsläpp mellan samma typ av anläggningar, det vill säga jämföra ishall med en annan ishall, uppvärmd fotbollsplan med en annan uppvärmd fotbollsplan och i detta titta på vilka parametrar/förutsättningar som gör den största skillnaden. Detta tillvägagångssätt skulle möjliggöra för kommuner och andra aktörer att relativt enkelt kunna ta till sig data och få förslag på energieffektiviseringsåtgärder.