Framgångsexempel – Ridsport på naturens villkor

Ons 15 dec 2021 19:19

Svenska Ridsportförbundet vill att hållbarhet ska genomsyra hela verksamheten och har under 2021 tagit stora kliv framåt.

Häst på sommaräng
Foto: Svenska Ridsportförbundet, Mikael Sjöberg

Förbundet har anställt en hållbarhetssamordnare med fullt fokus på frågorna, antagit en ny hållbarhetsstrategi, lanserat en miljömärkning för tävlingsarrangörer och jobbat aktivt med information och inspiration till föreningar och medlemmar.

– Svenska ridsportförbundet har arbetat med sociala, miljömässiga och ekonomiska hållbarhetsfrågor under lång tid men nu har arbetet intensifierats. Hållbarhet ska vara en naturlig del av allt vi redan gör och det pågår fantastiskt mycket bra, inte minst ute i våra föreningar, säger Elin Gustavson som är hållbarhetssamordnare på Svenska Ridsportförbundet.

Foto: Svenska Ridsportförbundet, Mattias Burling 

Tre prioriterade områden

Den nya hållbarhetsstrategin fokuserar på tre områden; Ridsport för alla hela livet, Klimatsmart ridsport och Ridsport på naturens villkor.

Ridsport för alla hela livet innebär att de vill skapa de bästa förutsättningarna för att människor och hästar ska må bra och utvecklas i trygga, jämlika och hälsosamma miljöer. Det betyder att de arbetar för en ridsport som är öppen för alla och fri från trakasserier, mobbning och övergrepp.

Klimatsmart ridsport handlar om en rad olika initiativ för att minska ridsportens klimatavtryck. Det innebär allt från översyn av resande och konsumtion, till klimatsmarta val i stallet och vid tävlingsarrangemang. Som ett led i detta arbete har en miljömärkning för tävlingsarrangörer, "MiljöChecken", lanserats under hösten.

– Vi har implementerat MiljöChecken i vår digitala tävlingsdatabas så att alla tävlingsarrangörer kan läsa den och checka av det på listan som de uppfyller. Om man lyckas checka av det mesta så får man märka sin tävling med en fyrklöver, vilket syns i systemet och kan ge en boost för de arrangörer som jobbar för att bli mer miljövänliga, säger Elin Gustavsson. 

Ridsport på naturens villkor innebär att nyttja hästarnas positiva påverkan på miljön på bästa sätt genom att se över vatten- och markanvändning och bidra till ökad biologisk mångfald.

- Vi har tagit fram många miljösmarta tips om foder, vatten, hagar och gödsel som vi på många olika sätt försöker sprida till våra medlemmar, säger Elin.

På Svenska Ridsportförbundets hemsida finns tips till hästägare för att minska klimatpåverkan och bidra till ökad biologisk mångfald


Hållbarhetsstrategi för människa, häst och miljö

Den nya hållbarhetsstrategin har arbetats fram tillsammans med medlemmar, anställda, förtroendevalda samt andra intressenter och experter inom hållbarhet. Ambitionen är att hållbarhet ska genomsyra hela verksamheten på ett sätt som tar hänsyn till människan, hästen och planeten. Målet är att alla i ridsporten arbetar aktivt med hållbarhet år 2025. 

- Det är ett ambitiöst mål men tillsammans med våra 155 000 medlemmar kan vi åstadkomma mycket! Min roll är att samordna, lyfta goda exempel och stötta föreningar med kunskap och verktyg så att vi riktar vi våra insatser och bidra till Agenda 2030, säger Elin


Foto: Utdrag ur Svenska Ridsportförbundets hållbarhetsstrategi

Hållbar utveckling av resor inom ridsporten

Precis som för många andra förbund är resorna en stor utmaning för ridsporten. Därför deltar Svenska Ridsportförbundet tillsammans med Riksidrottsförbundet, Handbollsförbundet och Orienteringsförbundet i projektet ”Double Impact” som ska minska resor med hög klimatpåverkan och öka tillgängligheten inom idrottsrörelsen. Arbetet inleddes under hösten 2021 och kommer att pågå under två år.

Läs mer om projektet "Doube Impact"

 

Sidan uppdaterades 2024-01-11