Framgångsexempel - Större medvetenhet och minskad klimatpåverkan inom alpinsporten

Skidförbundet har under tre år jobbat för att minska klimatpåverkan inom alpinsporten. Satsningen har bland annat givit minskade utsläpp och att prata hållbarhet är idag helt naturligt inom förbundet.

Foto: Skidförbundet

– Vi insåg att vår sport håller på att smälta bort. Om vi vill att våra barn ska få uppleva det vi upplever behöver vi börja jobba med hållbarhet nu, säger Kalle Olsson Bexell, kommunikation- och marknadsansvarigt på Skidförbundet.

Sagt och gjort. Alpinisterna gjorde en nulägesanalys och identifierade fem område som de ville jobba med:

  • Transporter med bil
  • Resor med tåg och flyg
  • Mat
  • Boende
  • Sitt kontor

Partners stöttade hållbarhetsarbetet

De tog kontakt med partners som stöttade i vart och ett av de fem områdena. Audi för att köra bil mer effektivt och fossilfritt, SAS kring miljöbränsle och använda de plan som är bäst för miljön, kocklandslaget kring hållbara menyer, Scandic kring hållbart boende och Vattenfall för att minska elförbrukning på kontoren.

Idéer för minskad klimatpåverkan

– Den största effekten är att vi har börjat tänka miljövänligt och sätter frågan i centrum, säger Kalle Olsson Bexell.

Idag kommer en massa idéer från tränare och aktiva. Ett exempel är att tränarna till större delen la alpinisternas läger i Skandinavien, inte i Europa. På så sätt slapp förbundet en massa långa transporter och minskade utsläppen.

Enligt Skidförbundets uppföljning tänker 92 procent av de aktiva mer på miljön nu än för tre år sedan och den största förändringen de själva ser är kring maten som nu är mer vegetarisk. Förbundet håller på att mäta koldioxidminskningen, men ser redan nu att den har minskat som en effekt av satsningen.

Utmaning att mäta effekterna

En lärdom under projektet har varit svårigheten att mäta effekterna.

Kalles bästa tips för att arbeta hållbart

– Börja med att göra en bra förändring duscha kortare, försök köra snålare, byt ut rött kött mot fisk eller vegetariskt, ta tåget istället för flyget, gå eller cykla istället för att ta bilen, berätta för andra vad du gjort och var stolt för att du gör något. Med tiden växer medvetenheten och du kommer att hitta fler bra förändringar som du kan göra, säger Kalle Olsson.

Läs mer om Skidförbundets hållbarhetsarbete

Film om hållbarhetsarbetet