Framgångsexempel – Samverkan mellan forskning och praktik för att möta golfens hållbarhetsutmaningar

Fre 13 maj 2022 09:17

Golfen stod inför stora utmaningar, bland annat kopplat till det unika klimatet i Sverige, strikta krav kring skötsel, ansträngd ekonomi och klimatförändringar. Då startade STERF som i dag är ett av världens största kompetenscentrum kring hållbar golf- och grönyteskötsel.

Blomsteräng på Stockholms Golfklubb
Blomsteräng på Stockholms Golfklubb, Foto: Anders Wahlberg.

– Internationellt ses STERF som en framgångsrik modell för att skapa regionalt forskningssamarbete och många vill ta del av våra erfarenheter, säger Maria Strandberg som är Direktör för STERF.

När STERF (Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation) bildades för drygt 15  år sedan var efterfrågan på nordisk relevant forskning begränsad inom golfsektorn. Det krävdes ett långsiktigt arbete med att skapa förändrade attityder inom golfen för att få hela sektorn att förstå nyttan med att investera i hållbar utveckling av våra golfanläggningar – ”Golf är mer än en idrott, det är en markanvändning”. 

– Nu inser vi att de nordiska golfklubbars framsynta investering i forskning och utveckling för en hållbar framtid gör att vi i dag ligger steget före och äger frågan i många viktiga sammanhang. Vi kan vara med och styra beslut och förändringar som påverkar golfen och golfen ses i många sammanhang som en förebild i arbetet med en hållbar utveckling, menar Maria Strandberg.



Maria Strandberg på stranden med sin hund. Foto: Karin Schmidt.

Hållbarhetsutmaningar inom golfen

En viktig anledning till att nordisk golfsektor beslutade att bygga upp en egen forskningsverksamhet är Sveriges nordliga läge och därmed unika klimat, med avseende på solljusets kvalitet, dagslängd, temperatur, nederbörd mm. Det kräver specifika skötselstrategier som vi inte kan importera från andra länder.

Andra utmaningar som golfen stod inför var klimatförändringar med oregelbundna och häftiga regn, långa perioder av torka samt omväxlande kalla och milda vintrar. Nya grässjukdomar och ansvar för att bidra till ett rikt växt och djurliv var andra utmaningar. Strikta krav både ifrån myndigheter och allmänhet när det gäller användningen av kemikalier till exempel växtskyddsmedel och gödsel blev också en stor utmaning.

– Många golfklubbar hade också en ansträngd ekonomi och behövde minska sina kostnader till exempel för dyra reparationer av övervintringsskador och för insatsmedel såsom gödsel, växtskyddsmedel, vatten, energi etc, berättar Maria.



Biologisk mångfald i dammar på Gränna Golfklubb, Foto: Karin Schmid.

Att se golfanläggningen på ett nytt sätt

Särskilt stor uppmärksamhet utanför golfen har STERF:s satsning på multifunktionella golfanläggningar och ekosystemtjänster fått. Projektet handlar om att se golfanläggningen på ett nytt sätt, ur ett utifrån och –in-perspektiv eller ur den breda allmänhetens perspektiv.

– När vi gör det så ser vi att golfanläggningen kan vara en arena för idrott (givetvis golf), rekreation och det rörliga friluftslivet, ett rikt växt-och djurliv för att utveckla biologisk mångfald samt sociala möten, utomhusundervisning och integration.

I flera forskningsprojekt har de också utvecklat biologisk mångfald på golfanläggningar exempelvis genom att skapa boplatser för pollinerande insekter. Konceptet Golfbanan som utomhusklassrum i samarbete med kommuner och skolor, organisationen Skogen i skolan samt Spetsa på Linköpings Universitet är en annan satsning där de använder utomhuspedagogik på golfbanan för att utbilda och engagera barn och unga i skolans alla ämnen, samtidigt som det bidrar till ökad rörelse och kontakt med naturen.
 



Utomhusundervisning på Motala Golfklubb. Foto: Maria Strandberg.

Maria Strandbergs tankar om varför STERF har blivit framgångsrikt:

  • Ett passionerat och fokuserat team som allt ifrån starten driver utvecklingen framåt
  • En tydlig målformulering med fokus på utmaningar för golfsektorn
  • Ett väl identifierat forsknings- och utvecklingsbehov på kort och lång sikt
  • En säkerställd snabb leverans av resultat och ny kunskap som är tillämpbar och färdig att använda i praktiken
  • Kommunikation av ny kunskap på engelska och samtlig nordiska språk
  • Ett nätverk mellan golfsektorn, forskare, myndigheter och industrin för en kontinuerlig och effektiv kunskapsspridning samt för att identifiera nya behov av forskning och utveckling
  • Ett system för finansiering där de nordiska golfförbunden finansierar cirka 50 procent och där de resterande 50 procenten av finansieringen kommer från internationella företag och golforganisationer samt från nordiska myndigheter och forskningsråd. Sedan starten 2006 har golfförbunden investerat omkring 60 miljoner SEK i forskning och utveckling och vi har haft cirka 40 miljoner SEK i olika typer av medfinansiering från myndigheter, forskningsråd och företag.
  • Ett omfattande internationellt nätverk för ökat samarbete och för att säkerställa kvaliteten i verksamheten

 

Här kan du läsa mer om STERFs pågående projekt och aktiviteter

Sidan uppdaterades 2024-01-11