Framgångsexempel – Sportfiskarna jobbar med påverkan för bättre vattenmiljö och ett mer hållbart fiske

Tis 21 jun 2022 13:09

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund har i över 100 år arbetat för ett bra fiske i rena vatten med friska fiskbestånd. De senaste 15 åren har projektverksamheten expanderat kraftigt inom miljöområdet.

Man elfisker i Rolfsån framför Gåsevadholm
Foto: Kristian Svensson

Hållbart fiske, ekosystembaserad fiskförvaltning och miljöanpassning av vattenkraften är några viktiga områden för Sportfiskarnas intressepolitiska arbete.

Många sportfiskeklubbar har sedan decennier arbetat med insatser som vattenprovtagningar och annan miljöövervakning, restaureringar samt förvaltning av och fiskevård i egna fiskevatten. Sportfiskarna som riksorganisation har utöver egen verksamhet även bland annat en fiskevårdsfond, där föreningar kan söka pengar för praktiska fiskevårdprojekt.

– Vi bidrar också med gratis rådgivning till våra föreningar och har tagit fram mycket fiskevårdlitteratur och utbildningsmaterial. En stor del av vår projektverksamhet som är riktad mot barn och ungdomar på skoltid är förenad med enklare naturvårdsinsatser i mindre vattendrag, säger Markus Lundgren, regionchef på Sportfiskarna.



Sportfiskarnas påverkansarbete sker bland annat genom uppvaktningar av politiker och myndighetsrepresentanter, remissyttranden, medverkan som experter i olika sammanhang och kampanjer på olika teman. Hållbart fiske och ekosystembaserad fiskförvaltning samt miljöanpassning av vattenkraften är några viktiga områden för deras intressepolitiska arbete.

Framgångsrika (miljö)projekt

- I mindre skala bedriver dryga 30-talet medarbetare, vilket är halva personalstyrkan, praktiska naturvårdsinsatser runt hela landet i stora och små projekt. Det är allt från större dammutrivningar till små insatser på kortare vattendragssträckor. För den akvatiska naturvården, fiskbestånden och våra medlemmar innebär den kumulativa effekten alltid en nytta, på stor eller liten skala.

I större skala lyfter Markus fram deras många våtmarksrestaureringar längs ostkusten, de så kallade ”Gäddfabrikerna”. Det innebär fiskevård i anslutning till kustmynnande vattendrag som är viktiga lekområden för gädda och abborre, till exempel att åtgärda vandringshinder eller restaurera våtmarker.

Läs mer om det lyckade projektet ”Gäddfabrikerna”

Se en Youtube-film om projektet ”Gäddfabrikerna”

Miljömässig hållbarhet och hållbart fiske

– Vi är sedan länge en grönstämplad organisation, tänker på inköpen och håller exempelvis nere flygresor. Det är en miljömedvetenhet som givetvis inte minskat på senare år – tvärtom. Vi håller i skrivande stund på med en revidering av vår miljö- och hållbarhetspolicy. I projektverksamheten arbetar vi mer och mer utanför våra gamla ramar och kan idag initiera projekt som mer än något annat har en klimatnytta, och inte bara innebär mer fisk i våra vatten.

En viktig del av Sportfiskarnas arbete är att påverka för bättre vattenmiljö och ett mer hållbart fiske. Definitionen av ett mer hållbart fiske är inte helt självklar, och inom EU:s gemensamma fiskeripolitik kallas det hållbart även när man fiskar på rekordsvaga bestånd. Detta anser Sportfiskarna är ett systemfel.

– För oss är det givetvis så att ett fiske som riskerar att kraftigt påverka ett bestånd negativt inte kan kallas hållbart. Om fiskbestånd minskar på grund av ett högre fisketryck än beståndet tål är inte fisket hållbart. Detsamma gäller om fiskemetoden skadar bottnar och ekosystem, som bottentrålning kan göra. Detta är inte heller hållbart, säger Markus Lundgren.


 

Läs mer om Sportfiskarnas arbete

Sidan uppdaterades 2024-01-11