Funktionsmärkning för begagnade skaljackor
Mistra Sport & Outdoors och Naturskyddsföreningen har tillsammans arbetat fram en ny funktionsmärkning för begagnade skaljackor för att göra det lättare för både återförsäljare och konsumenter att avgöra jackornas skick och funktion.
Under 2025 har Judith Waller och Kajsa Nilsson från Mistra Sport & Outdoors, tillsammans med Anna-Karin Sundelius på Naturskyddsföreningen, arbetat fram en ny funktionsmärkning för begagnade skaljackor.
– Idag är det omöjligt för en konsument att själv bedöma funktionen på en begagnad skaljacka, och forskning har visat att begagnade skaljackor ofta är bättre än vad konsumenter tror. Vi hoppas att den här sortens märkning ska kunna öka förtroendet för begagnade tekniska plagg och göra det mer attraktivt att köpa begagnat, säger Judith Waller, forskare och Kajsa Nilsson, forskningsingenjör i Mistra Sport & Outdoors vid Mittuniversitetet.
Funktionsmärkningen de tar fram kan användas som ett verktyg av secondhand- och friluftsbutiker för att tydligt tala om för konsumenterna vilken prestanda en begagnad skaljacka har. Butikspersonalen genomför funktionstester på jackor som ska säljas vidare, och när jackorna är testade märks de med en etikett som anger plaggets skick och tekniska funktion. Det gör det möjligt för konsumenterna att matcha sina krav och förväntningar med det begagnade plaggets prestanda.
– Du som konsument kan till exempel se hur bra vattentäthet en begagnad skaljacka har, precis som när du köper ett nytt plagg. Skaljackor i långa rader i Mittuniversitetets materiallabb.
Ny testmetod
Under våren 2025 har Judith Waller och Kajsa Nilsson arbetat fram nya funktionstester eftersom de laboratorietester som finns idag ofta förstör plaggen – vilket resulterar i att de inte kan säljas vidare. I Sports Tech Research Centres labb har de utvecklat en icke-förstörande testmetod som butikspersonal kan utföra direkt i butikerna.
– Vi har också haft ett nära samarbete med en second hand-återförsäljare som har utvecklat sin egen testmetod för att bedöma begagnade skalplagg. Nu har vi jämfört resultaten av de olika testerna med standardiserade metoder, och fått bekräftat det mervärde som fysisk testning ger jämfört med att bara inspektera plaggen visuellt, säger Judith Waller.
Märkning under utveckling
I arbetet med att ta fram stöd för att kommunicera och märka funktion har Anna-Karin Sundelius, sakkunnig textil på Naturskyddsföreningen, medverkat i projektet. Med Naturskyddsföreningens långa erfarenhet av märkning inom Bra Miljöval har de bidragit med värdefull kunskap bland annat genom att kartlägga vilka funktionsmärkningar som finns i andra branscher och analysera hur funktionsmärkning kan utformas för att tydligt kommunicera funktion till kund.
– Nu arbetar vi med att utveckla en första version av märkningen som ska göra det lätt för kunden att förstå resultaten från funktionstesterna, säger Judith Waller.
Frågor? Kontakta Judith Waller, judith.waller@miun.se