Sustainable Accessibility Index
Mistra Sport & Outdoors har utvecklat ett verktyg som ska stötta kommuner att planera miljömässigt hållbara transporter till idrottsanläggningar och områden för friluftsliv – en viktig pusselbit för att göra idrott och friluftsliv mer tillgängligt för invånarna.
"Mistra Sports and Outdoors – Sustainable Accessibility Index" är en interaktiv karta som ger detaljerad information om den svenska befolkningens tillgänglighet till vardagliga idrotts- och friluftsaktiviteter.
– Det riktar sig främst till kommunala planerare som ett stöd för strategisk planering, men även till regionala och nationella myndigheter för att bedöma det nuvarande utbudet av anläggningar och jämföra skillnader över hela Sverige, säger Jorge Gil, forskare i Mistra Sport & Outdoors som utvecklat verktyget.
Verktyget gör det möjligt att se hur lång tid det tar för invånarna att ta sig till olika typer av aktiviteter med hjälp av olika transportsätt – gång, cykel, kollektivtrafik och bil – och om aktiviteterna kan nås med hållbara transportsätt inom rimlig tid. Användarna kan fokusera på en specifik aktivitet, till exempel fotboll, eller få fram ett övergripande resultat med hjälp av ett sammansatt index för alla aktiviteter.
– Information som annars skulle vara komplicerad att ta fram för varje kommun blir mer lättillgänglig tack vare verktyget, och det kommer att effektivisera beslutsprocessen när kommunerna utvecklar sina översiktsplaner. I slutändan bidrar det till att ge invånarna bättre tillgång till sport och friluftsliv vilket påverkar deras hälsa och välbefinnande, säger Jorge Gil.
”Bra underlag för diskussioner”
Under 2024 testade Lilla Edets och Uppsala kommun verktyget i en pilotstudie. Anna Tauson som är kommunekolog vid miljöenheten och stadsmiljöenheten på Lilla Edets kommun, ser att kartmaterialet som verktyget tar fram är användbart för rekommendationer till den lokala politiken och att det även kan bidra till bra underlag för diskussioner och funderingar.
– Vi kan till exempel använda verktyget för att räkna på hur många hushåll som gynnas av befintliga fotbollsplaner, eller för att välja var man placerar en ny fotbollsplan, säger Anna Tauson.
Under våren 2025 har verktyget justerats utifrån kommunernas feedback och samtidigt skalats upp till nationell nivå.
– Nu har vi en webbaserad prototyp färdig som kan börja användas av kommuner både lokalt och nationellt. Om intresse finns framåt, kan verktyget uppdateras med nya data och vidareutvecklas, säger Jorge Gil.
Frågor? Kontakta Jorge Gil, jorge.gil@chalmers.se