Verktyg för hållbara evenemang
Verktyg för mer hållbara evenemang inom idrott och friluftsliv – det har forskarna Erik Lundberg, Martin Wallstam och Robert Pettersson i Mistra Sport & Outdoors arbetat fram för att hjälpa evenemangsarrangörer att agera mer klimatsmart.
Många och stora evenemang inom idrott och friluftsliv innebär en ökad belastning på naturen. Det finns mycket man kan göra för att påverka evenemangens miljö- och klimatpåverkan, men som arrangör är det är inte alltid lätt att veta vad och hur. Det vill forskarna Erik Lundberg, Martin Wallstam och Robert Pettersson ändra på och har därför släppt två nya verktyg: en uppdaterad version av verktyget Event & Klimat och en checklista baserad på OECD:s rekommendationer som anpassats till ett svenskt sammanhang.
– Det finns behov hos stora, men framför allt mindre arrangörer att få stöd i att mäta sina klimatutsläpp, och även att få hjälp att göra rätt insatser för att minska utsläppen. Vi ville skapa intuitiva verktyg som kan hjälpa arrangörerna att agera mer klimatsmart till låg eller ingen kostnad, förklarar Erik Lundberg.
En av de som välkomnar verktygen är Susanne Maarup, förbundschef på Svensk Orientering.
– Vi ser fram emot enkla verktyg som kan hjälpa våra föreningar att få våra arrangemang ännu mer hållbara. Vi har en del checklistor för våra orienteringstävlingar och vi certifierar vårt största evenemang O-Ringen, men skulle verkligen bli hjälpta av verktyg till en låg kostnad för att beräkna vårt klimatutsläpp så att vi kan arbeta med rätt saker och ta ytterligare steg mot fler och ännu mer hållbara evenemang, säger Susanne Maarup.
Verktygen
Event & Klimat
Verktyget har funnits i en beta-version som testats av ett antal olika större och mindre arrangörer. Det har tagits fram under det senaste året i projekt med bland annat RISE, Göteborgs universitet, Live Nation och GotEvent.
I verktyget kan du som arrangör:
- Beräkna evenemangens klimatutsläpp
- Se checklistor för att minska utsläppen
- Teckna klimatlöften
- Ta del av ett faktabibliotek med länkar till organisationer och företag som kan hjälpa dig med olika typer av utsläpp
Frågor? Kontakta Erik Lundberg, erik.lundberg@handels.gu.se
OECD-verktyget
Verktyget bygger på OECD:s rekommendationer för hållbara evenemang som används för att utvärdera och utveckla större, internationella evenemang. Robert Pettersson och Martin Wallstam deltog i arbetet med verktyget, som bland annat resulterade i en checklista som de nu har anpassat till ett svenskt sammanhang som även passar bra för mindre evenemang.
I verktyget kan du som arrangör ta hjälp av en checklista med hållbarhetskrav som ger dig:
- En snabb överblick av evenemanget genom olika faser – från planering till utvärdering.
- Möjlighet att både identifiera brister och vidta åtgärder för att säkerställa att arrangemanget möter såväl miljömässiga som ekonomiska och sociala hållbarhetskrav.
- Besked om huruvida du jobbar med rätt saker, och visar hur långt du har kommit i olika frågor som rör hållbarhet.
Frågor? Kontakta Martin Wallstam, martin.wallstam@miun.se