Beteenden, styrmedel och utveckling
Det kan vara svårt att ändra gamla invanda beteendemönster, det gäller för de flesta, så även aktiva inom idrott och friluftsliv. Därför ville vi med kunskap och samarbete utforska nya sätt att åstadkomma förändring i vår strävan efter ett mer hållbart sport och friluftsliv.
Forskningstemat
Det är en stor utmaning att försöka skapa beteendeförändringar, såväl på individ som på samhällsnivå, och sektorn idrott och friluftsliv är inget undantag. Att få människor att fatta mer miljövänliga beslut kring sina idrotts- och friluftsaktiviteter kommer att ta tid och är en komplex process.
Kunskap, utveckling och analys
Förändringsarbetet behöver inkludera kunskap om bakgrunden till hur svenskt sport och friluftsliv fungerar i dag, samtidigt som vi tar sikte på att utveckla och analysera framtida lösningar med syftet att skapa hållbara beteenden. Att förstå hur policy och beteenden kan använda sig av digitala lösningar är också en del av arbetet.
Arbetet för att förstå och utveckla policy och beteende behöver också omfatta olika nivåer av svensk offentlig förvaltning och myndighetsansvar, men även privata och offentliga aktörer och organisationer inom området samt olika grupper av besökare, användare och konsumenter.
Viktigt att förstå attityder och beteenden
Vi hade ambitionen att utforska nya sätt för att åstadkomma förändring mot ett mer hållbart idrotts- och friluftsliv och komma med förslag till ett nytt ramverk för svensk nationell politik inom området. Här var det särskilt viktigt att bättre förstå attityder och beteenden inom detta område för att få bästa möjliga effekt och acceptans av förändringar i tillvägagångs- och arbetssätt.
Arbetet i detta tema skedde i nära samverkan med de andra forskningstemana i programmet.
Resultat
Läs om temats resultat i slutrapporten över Mistra Sport & Outdoors fas 1 (pdf)
Läs om temat i Mistra Sport & Outdoors populärvetenskapliga slutrapport (pdf)
Forskargrupp
- Dimitri Ioannides, temaledare, professor i kulturgeografi vid Mittuniversitetet
- Peter Fredman, professor i turismvetenskap vid Mittuniversitetet
- Cecilia de Bernardi, doktor i turismvetenskap vid Mittuniversitetet
- Daniel Wolf-Watz, doktor i kulturgeografi vid Mittuniversitetet
- Louise Eriksson, docent i psykologi vid Umeå universitet
- Stefan Linde, doktor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet
- Samudika Weliweriyage, doktorand i turismvetenskap vid Mittuniversitetet
Lärandegrupp
Lärandegruppen inom temat Beteenden, styrmedel och utveckling jobbade för att ta fram kunskap och lösningar inom följande frågeställning:
Hur kan vi skapa ett mer koordinerat och integrerat beslutsfattande som leder till en ökad miljömässig hållbarhet inom idrotten och friluftslivet?
- Vilken kombination av styrmedel, strategier, åtgärder och tillämpningar inom idrotten och friluftslivet har bäst potential att bidra till en rörelse för ökad miljömässig hållbarhet i samhället?
- Hur kan idrotten och friluftslivet vägleda konsumenter, företag och organisationer till att skapa ett mer hållbart beteende?
Lärandegruppen bestod av följande aktörer:
- Region Västerbotten, Kajsa Åberg
- Naturvårdsverket, Tomas Chicote
- Riksidrottsförbundet
- Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening, Ingrid Thylin
- Svenska Turistföreningen, Daniel Skog
- Håll Sverige Rent, Mikael Drackner
- Forskare: Dimitri Ioannides, Cecilia De Bernardi, Stefan Linde och Peter Fredman, Mittuniversitetet
- Facilitator: Åsa Sund, Greengoat